Tenerife
 
 

  Bestemmingen
  Verzorgingstype
  Prijsklasse
  Klantwaardering
  Aantal sterren   ★★★★★ ()   ★★★★+ ()   ★★★★ ()   ★★★+ ()   ★★★ ()   ★★+ ()   ★★ ()   ★+ ()   ★ ()

Tenerife informatie

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden. Het heeft een oppervlakte van 2.034,38 vierkante kilometers. Dit eiland heeft alles om van te genieten tijdens je vakantie. Zee en bergen, de zon, stranden met vulkanische en geel zand, magische bossen van laurierbomen, oneindige heuvels vol dennenbomen, ravijnen, rotsen, tradities en geschiedenis. Vanuit Nederland is het gemiddeld bijna vier uur vliegen naar een van de twee moderne luchthavens die Tenerife rijk is: Tenerife Noord en Tenerife Zuid (Reina Sofia).

Tenerife stranden
Het gehele jaar kan men genieten van de verschillende stranden op Tenerife. Voor Tenerife is er vrijwel altijd een ruim aanbod met lastminutes. De verscheidenheid om te (zonne)baden is onbeperkt: goudgele stranden, vulkanische stranden met blinkend zwart zand en natuurlijke zwembaden. De goudgele stranden zijn vooral in het zuiden van het eiland te vinden; van Güimar tot Adeje. De vulkanische stranden zijn vooral aanwezig in het noorden en aan de kust van het Parque Rural de Anaga, alhoewel er ook in het zuiden te vinden zijn.

Als u op zoek bent naar zandstranden op het eiland Tenerife moet u toch echt naar het zuiden van het eiland. De meeste stranden op Tenerife bestaan namelijk uit zwart lavagrind en maar enkele bestaan echt uit geel zand. Deze zijn vaak ook nog eens kunstmatig aangelegd, zoals het strand van Playa del Camisón. Dit ligt in het centrum van de plaats Playa de las Americas en is omringt door een promenade met restaurants en cafés. Erg leuk om ook even op een terras te gaan zitten. In de plaats Costa Adeje is een ander strand te vinden. Het bestaat deels uit zand en deels uit lavastenen. Het strand heet Playa de Troya en beschikt over aardig wat ligbedden, parasols en andere faciliteiten. Vanaf de hoger gelegen boulevard heb je uitzicht over het strand. In El Médano kun je het langste strand vinden van het eiland. Met drie kilometer is Playa de la Tejita naast een fijne plek om te zwemmen ook een ideale plaats om te surfen. Op dit punt staat meestal een harde wind, wat voor de geoefende watersporter zeer aangenaam is. Naast de mooie stranden kun je hier ook op een andere manier genieten van de zee.

De lava van de vulkanen hebben natuurlijke zwembaden gevormd. Deze zijn in het noorden van het eiland te vinden. Men kan ze aantreffen in Bajamar, Punta del Hidalgo (La Laguna), El Caleton (Garachico) of Charco La Laja (San Juan de la Rambla). Het water wordt bij ieder tij ververst. Bajamar is het drukst bezochte natuurbad en bestaat uit twee grote baden en een voor kids. Ideaal uitstapje voor families met kinderen.

Tenerife bezienswaardigheden en vakantietips

Paisaje Lunar (Granadilla de Abona) - rotsen met bizarre vormen uitgehouwen door de wind. Deze unieke plaats is gelegen binnen het Parque Natural La Corona Forestal.

Arico - De traditionele sfeer is goed behouden in haar dorpjes; Villa de Arico, Arico el Nuevo en Arico el Viejo.  In de leuke eethuisjes en familiaire restaurantjes worden de eigen traditionele producten aangeboden zoals;  de uitstekende kazen van Arico, wijnen, fruit, tomaten en aristanale honing. Heerlijk om uit te rusten in dit landelijk paradijs op Tenerife, waar je overigens ook heerlijk kunt wandelen en bergbeklimmen.

Pico del Teide - het eiland heeft een vulkanische oorsprong, mede daardoor is de top van deze vulkaan, gelegen op 3718 meter een van de bezienswaardigheden. Helaas is het niet mogelijk om helemaal aan de top van de vulkaan te komen. Een lift brengt je slechts tot 3550 meter en voor de laatste meters heb je een vergunning nodig. De vulkaan wordt momenteel tot ‘slapend’ gerekend en er zijn verwachtingen dat deze weer uit zal gaan barsten. Men weet alleen nog niet wanneer. Op de top van de berg ligt bijna het hele jaar sneeuw, kan het erg hard waaien en er wordt dan ook aangeraden warme kleding mee te nemen en tevens goed in te smeren met zonnebrandcreme, aangezien je er door de hoogte snel kan verbranden. Het Nationaal Park van de Teide is benoemd door de UNESCO als Natuurlijk Erfgoed van de Mensheid en is het grote symbool  van Tenerife. Er is een kabelbaan op de Teide die stijgt naar de top in cabines tot het eindstation. Hier bevinden zich een bar, restaurant en souvenirwinkel.Dagelijks geopend van 9.00 uur tot 18.00 uur en je kunt afdalen tot 19.00 uur. Bij slecht weer of harde wind is een bezoek niet mogelijk.

Piratendorp Masca- een van de populaire bezienswaardigheden op het eiland Tenerife is het piratendorp Masca. Het is het laatste dorpje op het eiland dat door de Spanjaarden werd veroverd, vanwege de moeilijke bereikbaarheid. Dit bergdorpje heeft een enorm mooi uitzicht over de omliggende gebergtes en kloven van Tenerife. Een echte panoramafoto van het Teno gebergte kan hier dus geknipt worden. Verstandig is om goede wandelschoenen mee te nemen, want meestal zit aan een bezoek van het dorp een afdaling vast naar de zee. Vanaf hier kan men varen naar de plaats Los Gigantes.

Loro Parque - het park Loro Parque is een tropisch park met heel veel verschillende soorten dieren. Het heeft naast de vele vogelsoorten temidden van tropische tuinen ook nog landdieren als tijgers en miereneters. Maar het mooiste is toch wel het enorme dolfinarium; de grootste van Europa. In dit dolfinarium zitten naast dolfijnen verschillende orka’s . Zelfs haaien zijn er te bezichtigen. Het tropische park voldoet aan verschillende duurzaamheidscertificaten en is daarom de moeite waard om een keer te bezoeken. Mocht u met kinderen op Tenerife vakantie vieren dan is Loro Parque een aanrader. Voor ongeveer 33 euro heeft u een ticket, vrij prijzig, maar het is zeker de moeite waard.

Tenerife klimaat en weer
De temperatuur op Tenerife blijft altijd zacht en is 365 dagen per jaar lenteachtig. Dit is te danken aan de passaatwinden en de koude stroom van de Canarische Eilanden. Het eiland bevind zich tussen de subtropische en milde zones. Zeewatertemperatuur kan oplopen van circa 18 graden in januari/februari tot gemiddeld 25 graden in augustus/september. De gemiddelde temperatuur op het eiland varieert van gemiddeld 17 graden in december tot 25 graden in juni, juli en augustus.

Tenerife Golf
Tenerife heeft 7 golfbanen en is daarmee het eiland om naar toe te gaan als het om golfen op de Canarische eilanden gaat. Abama is ongetwijfeld een van de mooiste golfbanen, niet alleen van het eiland, maar ook van Spanje. Het heeft een prachtig uitzicht over zee, het eiland La Gomera en is de golfbaan van Dave Thomas. Daarnaast heb je ook nog vlakbij het vliegveld de golfbaan Las Americas. Ook een uitstekende baan, waar regelmatig wedstrijden worden gehouden. De baan is in totaal ongeveer 6 kilometer lang en ligt in de prachtige natuur. Abama is wel wat aan de dure kant. Er moet 160 euro betaald worden voor de greenfee, bij Las Americas is dit iets meer dan de helft: 90 euro. In Costa Adeje heb je nog een mooi alternatief, de baan is nog iets langer dan Las Americas en een greenfee kost ‘slechts’ 85 euro.

Tenerife jachthavens
Jachthavens vindt je op Tenerife veel aan de west, zuid of oostkust. Aan de noordkust is het landschap te ruw om goede jachthavens aan te leggen. De bekendste jachthaven is die van Real Club Nautico de Tenerife. Deze jachthaven ligt in de hoofdstad van het eiland Santa Cruz. Naast als jachthaven functioneert de haven in Santa Cruz ook als belangrijke doorvoerhaven en opslagplek voor import en export artikelen.

Tenerife cultuur
Zoals al gezegd kent het Canarische eiland Tenerife eigenlijk twee gezichten. Het heeft de populaire badplaatsen, waar het massatoerisme geen grenzen kent. Daarnaast kent het ook de prachtige natuur en het ongestoord genieten verder landinwaarts. De keuze als vakantieverblijf kan dan ook gemaakt worden tussen de hotels of appartementen direct aan zee of een casito, een huisje in de ongerepte natuur. Mocht u willen genieten van de stranden aan de zee, maar ook naar rustigere plekjes op zoek zijn, dan is het verstandig om een auto te huren, aangezien de wegen op Tenerife goed begaanbaar zijn.

Ben je op zoek naar de Tenerife cultuur van tradities en gebruiken uit een tijdperk van voor het toerisme, dan is het zeker raadzaam naar het binnenland te gaan. De gitaar is het belangrijkste instrument en de traditionele oogstfeesten worden hier meestal zeer uitbundig gevierd. Carnaval is een ander volksfeest en vergelijkbaar met het Nederlandse Carnaval, al hoewel daar de optocht echt centraal staat. In de hoofdstad Santa Cruz doen er meestal duizenden mensen mee.

Tenerife uitgaan
Playa de las Americas wordt meestal als de bekendste plaatst bestempelt, zeker als het gaat om uitgaan. Het beschikt over een hele lange boulevard, een soort van strip, waar tientallen cafés, restaurantjes, winkeltjes en barretjes aan zitten. Op ongeveer de helft van de boulevard zit het bruisende deel van de stad, waar naast Nederlandse ook veel Engelse uitgaansgelegenheden zitten. Playa de las Americas heeft eigenlijk drie uitgaanscentra waaronder Veronicas, de Patch en Starco. Playa de las Americas is ook zeer populair onder Engelse jongeren.

In Los Cristianos heb je een autovrij gedeelte dat het eigenlijk ideaal maakt om te voet het uitgaansleven te bezoeken. Er is genoeg aanbod van barretjes, cafétjes en restaurantjes om de nacht mee door te komen.

Puerto de la Cruz beschikt ook over een aantal barretjes waar je uit kan gaan. Je hebt bijvoorbeeld de Duitse Hannen Bar, waar je Duits bier kunt krijgen en echte Duitse worst. Maar ook de typische Engelse barretjes met live (acoustische) muziek. Daarnaast heb je ook een aantal bars, waar naast toeristen, ook lokale bevolking komt. Pub Limbo is een voorbeeld hiervan.

Tenerife souvenirs
Leuke souvenirs om mee te nemen van je vakantie op Tenerife zijn een lokale wijn uit een van de winkeltjes in het noorden van het eiland, kaas van Tenerife bij de boer zelf of in een supermarkt, al eens verkozen tot de beste kaas ter wereld, honing uit het honingmuseum van El Sauzal, handgerolde sigaren of een cd met traditionele gitaarmuziek van het Canarische eiland.